Skip to main content

Nakkesmerter

Nakkesmerter er i dag svært utbredt i Norge. 30-50 % av nordmenn rammes årlig av plager i denne regionen. Sammen med plager i muskel og skjelettsystemet står den for majoriteten av sykefravær og uføretrygd i dag.

Smerter og symptomer i nakke og skulder regionen står for en større del av de pasientene som oppsøker oss for hjelp. Mange opplever akutte episoder med nakkesmerter eller kink, mens andre går med kroniske smerter som har vart lenge. I mange tilfeller vil plager i nakken også kunne gi smerter i skulder og arm også. Dette er såkalt radikulopati eller utstrålende smerter hvor nervebanene som kommer ut fra ryggsøylen er påvirket. Avhengig av hvilke nervefibre som blir påvirket så kan det gi alt fra smerter, til nummenhet, svakhet og prikking i armer og hender.

Årsaker:

Kiropraktorer jobber med de underliggende årsakene til disse plagene. Hvis en dysfunksjon oppstår i ryggsøylen som også påvirker nervesystemet, en såkalt subluksasjon, så vil bevegelse, holdning og belastning på nakken også bli påvirket. Dette har igjen en direkte påvirkning på muskulatur, brusk, nerver og blodomløp.

Mange er ikke klar over at subluksasjoner lenger ned i ryggsøylen som mellom skulderblad og korsrygg også kan påvirke nakkens funksjon og gi plager. Det er altså ikke alltid hvor man kjenner et symptom eller skade hvor årsaken sitter. En dysfunksjonell nakke over lengre tid vil også bidra til raskere enn normal utvikling av slitasje (degenerative forandringer) og prolapser (skiveutglidning)

Undersøkelse:

Ved første konsultasjon gjøres alltid først en grundig og detaljert samtale (sykehistorie) Deretter gjøres en klinisk undersøkelse som inkluderer ortopediske og nevrologiske tester etter behov. Det er her man får den viktigste informasjonen på hvilken type assistanse pasienten trenger. Hvis samtalen og tester ikke indikerer en potensiell alvorlig årsak går man videre med undersøkelser der man kjenner etter funksjonelle feil, som kalles subluksasjoner, i ryggsøylen, kjeve og skulder. Til slutt vil også en røntgenundersøkelse gjøres for å utelukke større skade, sykdom og misdannelser samt gi verdifull informasjon leddenes tilstand og nøyaktige posisjon. Dette gir en kvalitetssikring på vår kiropraktiske behandling.

Ved behov vil du også bli henvist ut for videre undersøkelser med bildediagnostikk, som MR og til spesialist.

Andre mer uvanlige årsaker kan være revmatiske lidelser, alvorlig sykdom eller frakturer. Ved slike tilfeller vil du bli henvist ut til lege eller sykehus.

Behandling:

En kiropraktors jobb er å finne eksakt hvor potensielle feilstillinger/ subluksasjoner sitter og korrigere de tilbake presist og forsiktig med hendene våre. Ved å korrigere disse vil normal funksjon gjenopprettes og potensielt press på nerver, skiver og muskulatur vil fjernes. Dette vil legge til rette for at kroppen kan lege seg selv så raskt og presist som mulig. Selve bevegelsen er en kort, presis, lett, men hurtigbevegelse. Meget sjelden vil dette være ubehagelig eller smertefullt, men siden det er en rask bevegelse kan det føles noe overraskende.

Etter normalisering av funksjon i nakke, skulder og rygg vil råd om rehabilitering og forbygging bli gitt . Dette er for å bidra til stabilitet og forebygge framtidige plager.

Timebestilling

Bestill time hos Helsfyr Kiropraktor nå.

Plager

Her kan du se alle plagene vi jobber med.

Kontakt oss

Har du spørmål angående våre tjenester?