Skip to main content

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Kan kiropraktikk hjelpe meg?

Vi lever ikke lenger under forhold som vår kropp er bygd for. Mennesker flest i vårt moderne samfunn i dag lever under store fysiske, psykiske og kjemiske belastinger. Det er nettopp disse tre faktorene som skaper forstyrrelser på ryggsøylens funksjon og dermed forstyrrer nervesystemet. Dette nervesystemet er det som styrer og regulerer alt i kroppen vår. Da de fleste av oss lever under disse daglige belastningene har også de fleste av oss forstyrrelser på ryggens funksjon og nervesystemet. Hvis disse forstyrrelsene blir funnet av kiropraktoren og fjernet vil din kropp og ofte ditt sinn fungere bedre. Hvordan kroppen responderer og hvor lang tid det tar før bedring merkes avhenger av hvor lenge man har hatt problemet, alder, livstil og oppfølging av behandlingsplan.

Gjør det vondt?

Nei vanligvis ikke. I de aller fleste tilfeller vil man bare kjenne en lett og hurtig bevegelse fra kiropraktorens hender. Dette kommer vanligvis sammen med en følelse av at noe beveget seg i leddet og ofte en “knakelyd”. Ved akutte smerter vil man i noen tilfeller ise ned området før leddet blir korrigert tilbake til sin normale posisjon for å minske ubehag.

Hva er “knakelyden”?

Leddene i ryggsøylen har en kapsel rundt seg hvor det er et visst trykk. Når leddet blir korrigert vil dette trykket ofte frigjøre nitrogengass og en lyd kan høres. Dette kan sammenlignes med å åpne en flaske mineralvann. Den samme lyden kan høres når man for eksempel strekker fingrene bakover til de knaker.

Hvorfor må leddet korrigeres flere ganger?

Når et ledd har mistet sin normale posisjon og ikke lenger beveger seg som det skal, vil muskler, sener og brusk i området gradvis forandre seg. Når en kiropraktor beveger leddet tilbake mot sin normale posisjon for å gjenopprette normal funksjon, vil det ofte trekkes tilbake mot denne feilposisjonen raskt da vevet rundt er blitt vant med dette. Dette kan sammenlignes med å lære opp kroppen på nytt hvordan den skal fungere. Den andre faktoren som påvirker her er at ofte vil det ta flere korreksjoner å få leddet helt på plass. Akkurat som når man slår inn en spiker i treverk, det gjøres sjelden med et slag.

Kan jeg korrigere meg selv?

Nei dessverre. Mange mennesker beveger ulike kroppsdeler som nakke etc. til de hører en lyd. Selv om dette ofte gir en kortvarig følelse av velvære (gjennom stimuli av nervebanene) er dette ikke å anbefale. De leddene som da beveges er ledd som allerede beveger seg tilstrekkelig og kan føre til instabilitet og slitasje over tid hvis fortsettes med. En kiropraktor er trent over mange år for å kunne finne og korrigere ledd som ikke beveger seg normalt og forstyrrer nervesystemet. Dette gjøres spesifikt og nøyaktig med minst mulig kraft.

Trenger man ta et røntgenbilde før man behandles av kiropraktor?

Etter en grundig undersøkelse av pasienten vil kiropraktoren informere om hva som er situasjonen og hva som evt. bør gjøres etter dette. I de fleste tilfeller vil røntgenbilder anbefales hvis det oppdages en redusert bevegelse i ryggsøylen med tegn på nervepress. Et røntgenbilde vil gi kiropraktoren ytterligere og i mange tilfeller kritisk informasjon som ellers ikke kan fremskaffes. Dette bidrar til en mer helhetlig, korrekt og sikker behandling. Strålingen under en slik undersøkelse er meget lav og tilsvarer i de fleste tilfellene samme stråledose du er utsatt for under en 3 timers flytur. Gravide kvinner og i de fleste tilfeller barn, vil ikke anbefales røntgen undersøkelse.

Hvor lang tid tar det å bli bedre?

Som kiropraktorer jobber vi med å optimalisere menneskers medfødte evne til å lege seg selv. Som alle prosesser tar også legeprosessen tid. Dette avhenger av flere faktorer: Skadens/sykdommens natur og omfang, hvor lenge man har hatt problemet, pasientens alder og generelle helse tilstand etc. Derfor kan det ta fra sekunder til måneder før en endring merkes. Ved å holde kroppen i bevegelse, nok søvn og hvile samt riktig kosthold legger du forholdene til rette for at dette skal skje så effektivt som mulig.

Hvordan unngå fremtidige problemer med ryggen?

En god og sunn livsstil med balanse mellom aktivitet, hvile og kosthold er generellt den beste garantien for en sunn rygg og kropp.

Jevnlige kontroller av ryggens funksjon og tilstand er også meget viktig for å forebygge skader. Hos en Gonstead kiropraktor vil du som pasient få en grundig og nøyaktig analyse av ditt bevegelses apparat, hver gang!