Skip to main content

Krystallsyken

Krystallsyken er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Det medisinske uttrykket for dette er Beningn paroxysmal positional vertigo (BPPV). Dette er en godartet anfallspreget form for svimmelhet som oftest utløses av endring i posisjon. Det estimeres at så mange som 75 000 mennesker opplever episoder med krystallsyke årlig i Norge. Denne type svimmelhet er vanligere hos eldre og kvinner. Har man først hatt en slik episode så er det omkring 50% risiko for å få den igjen, men det kan gå opptil flere år mellom hver episode. .

Symptomer:

Dette er en lidelse som gir kortvarige og kraftige episoder med svimmelhet ved bevegelse eller endring av posisjon som å legge seg ned. Oftest varer slike anfall 10-20 sekunder. Noen opplever også kvalme og oppkast i slike situasjoner. Mange føler seg bedre når de er oppreist og går rundt. Mennesker i alle aldre kan oppleve en slik situasjon, men det er vanligere mellom 40-70 år.

Årsak:

Den vanligste teorien bak denne lidelsen er at små krystaller av kalkstein som kalles otolitter løsner fra en membran i det indre øret. Når disse krystallene faller inn i buegangene forstyrres balanseorganet ved bevegelse.

Ofte ser vi også at en nevrologisk forstyrrelse fra en feilstilling i ryggsøylen kalt en subluksasjon, er en underliggende årsak til at en slik situasjon utvikler seg.

Behandling:

En kiropraktors jobb er å finne eksakt hvor eventuelle subluksasjoner i ryggsøylen sitter og korrigere de tilbake presist og forsiktig med hendene våre. Før en behandlingsprosess igangsettes vil først en grundig samtale kalt sykehistorie og funksjonell undersøkelse gjennomføres. Nevrologiske og ortopediske tester gjøres også etter behov. Før en korreksjon av et ledd gjøres vil vanligvis også en røntgenundersøkelse gjennomføres. Dette er for å utelukke større skader, sykdom og misdannelser samt gi verdifull informasjon leddenes tilstand og nøyaktige posisjon.

I noen tilfeller må en kontrollert manøver som heter Epleys manøver gjennomføres. Kort forklart legger man pasienten rolig ned og snur hodet kontrollert mot en side for deretter snu rolig mot andre siden etter en viss tid. Hvis svimmelheten er forårsaket av krystallsyken kan dette være svært effektivt.

Timebestilling

Bestill time hos Helsfyr Kiropraktor nå.

Plager

Her kan du se alle plagene vi jobber med.

Kontakt oss

Har du spørmål angående våre tjenester?