Skip to main content

Korsryggsmerter

I dagens moderne samfunn er plager og smerter i muskel og skjelettsystemet den vanligste årsaken til sykefravær. Smerter eller ubehag i korsryggen er blant de vanligste plagene kiropraktorer ser i løpet av en arbeidsdag. Det estimeres at 60-80% av befolkningen vil oppleve korsryggsmerter i løpet av livet. Korsryggsmerter er smerter i nedre del av ryggen ned mot halebenet og bekkenet. Smerter i denne regionen kalles også ofte lumbago. Smertene kan være milde og til tider fraværende til sterke og konstante. Hos noen kommer symptomene gradvis og hos andre vil det komme som en plutselig smerte. Noen opplever også utstrålende smerter (Isjias) eller nummenhet i ett eller begge ben sammen med korsryggsmertene.

Vanlige årsaker:

I de absolutt fleste tilfellene er heldigvis ikke årsaken til korsryggsmerter fra alvorlig sykdom eller skade.

  • Feilstillinger/subluksasjoner i ryggsøylen og bekkenet: Dysfunksjon skaper unormalt press på nerver, muskler og skiver.
  • Prolaps eller bukende skiver: Oftest som et resultat av unormal funksjon i ryggsøylen over tid og ytre belastninger.
  • Slitasje og stenose: Forkalkninger rundt ryggens ledd utvikles gradvis når ryggen ikke beveger seg normalt. Dette kan etter hvert lede til redusert plass for nervesystemet.

Undersøkelse:

Ved første konsultasjon gjøres alltid først en grundig og detaljert samtale (sykehistorie). Deretter gjøres en klinisk undersøkelse som inkluderer ortopediske og nevrologiske tester etter behov. Det er her man får den viktigste informasjonen på hvilken type assistanse pasienten trenger. Hvis samtalen og undersøkelser ikke indikerer en potensiell alvorlig årsak går man videre med undersøkelser der man kjenner etter funksjonelle feil, som kalles subluksasjoner, i ryggsøylen, bekken og hofter. Ved behov vil også en røntgenundersøkelse gjennomføres. Dette er for å utelukke skade, sykdom og misdannelser samt gi verdifull informasjon om leddenes tilstand og nøyaktige posisjon. Dette gir en kvalitetssikring på vår kiropraktiske behandling.

Ved behov vil du også bli henvist ut for videre undersøkelser med bildediagnostikk, som MR eller til spesialist.

Behandling:

En kiropraktors jobb er å finne eksakt hvor potensielle feilstillinger/ subluksasjoner sitter og korrigere de tilbake presist og forsiktig med hendene. Ved å korrigere disse vil normal funksjon gjenopprettes og potensielt press på nerver, skiver og muskulatur vil fjernes. Dette vil legge til rette for at kroppen gradvis kan lege seg selv så raskt og presist som mulig. Selve bevegelsen er en kort, presis, lett, men hurtig bevegelse. Meget sjelden vil dette være ubehagelig eller smertefullt, men siden det er en rask bevegelse kan det føles noe overraskende.

Etter normalisering av funksjon i korsrygg, bekken og hofter vil råd om rehabilitering og forbygging bli gitt. Dette for å bidra til stabilitet og forebygge framtidige plager. Noen pasienter har også behov for ytterligere rehabilitering med fysioterapi etter normal funksjon og stabilitet i ryggsøylen er oppnådd.

Timebestilling

Bestill time hos Helsfyr Kiropraktor nå.

Plager

Her kan du se alle plagene vi jobber med.

Kontakt oss

Har du spørmål angående våre tjenester?