Skip to main content

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelen er en passasje i håndleddet hvor nerver, sener og blodårer passerer. Denne tunnelen dannes av et leddbånd rundt håndleddets mange små knokler. Når rommet i denne tunnelen blir forminsket skapes et press på medianus nerven som passerer her. Denne nerven har sitt utspring fra nedre deler av nakken og sender impulser ned til hånden. Karpaltunnelsyndrom forekommer oftest hos middelaldrende og ses oftere hos kvinner enn menn. Yrkesgrupper som har stor belastning på håndledd er mer utsatt for denne lidelsen.

Symptomer:

 • Smerter i hånd og underarm
 • Nummenhet og prikking i hånd
 • Reduksjon av muskulatur rundt tommelregionen (atrofi)

Vanlige funksjonelle årsaker:

 • Ledd dysfunksjon/ subluksasjon i håndleddet
 • Ledd dysfunksjon/ subluksasjon i albue eller skulder
 • Ledd dysfunksjon/ subluksasjon i nakke eller midtrygg

Andre mulige årsaker eller medvirkende årsaker:

 • Traumer
 • Repetitiv eller tung belastning
 • Tidligere skade eller operasjon
 • Underliggende sykdommer som leddgikt, diabetes, stoffskifteproblemer
 • Økt væskeansamling under graviditet

Undersøkelse:

Ved første konsultasjon gjøres alltid først en grundig og detaljert samtale (sykehistorie). Deretter gjøres en klinisk undersøkelse som inkluderer funksjonelle, ortopediske og nevrologiske tester etter behov. Det er her man får den viktigste indikasjonen på hvilken type assistanse pasienten trenger. Hvis samtalen og undersøkelser ikke indikerer en medisinsk eller potensiell alvorlig årsak går man videre med undersøkelser der man kjenner etter funksjonelle feil i håndledd, arm, skulder og ryggsøylen som kalles subluksasjoner, Etter behov vil også en røntgenundersøkelse gjøres. Dette er for å utelukke skade, sykdom og misdannelser samt gi verdifull informasjon leddenes tilstand og nøyaktige posisjon. Dette gir en kvalitetssikring på vår kiropraktiske behandling.

Ved behov vil du også bli henvist ut for videre undersøkelser med bildediagnostikk som MR eller til spesialist.

Behandling:

En kiropraktors jobb er å finne eksakt hvor potensielle feilstillinger av ledd/ subluksasjoner sitter og korrigere de tilbake presist og forsiktig med hendene. Ved å korrigere disse vil normal funksjon gjenopprettes og potensielt press på nerver, brusk og muskulatur vil fjernes. Dette vil legge til rette for at kroppen kan lege seg selv så raskt og presist som mulig. Selve bevegelsen er en kort, presis, lett, men hurtig bevegelse. Meget sjelden vil dette være ubehagelig eller smertefullt, men siden det er en rask bevegelse kan det føles noe overraskende.

Etter en eventuell normalisering av funksjon i håndledd, arm og ryggsøyle vil også råd om rehabilitering, kosthold og livsstil bli gitt. Dette for å bidra til legeprosessen og forebygge framtidige plager. Ved en eventuell behandlingsprosess hos oss anbefaler vi ofte også at du holder kontakt med fastlegen din underveis når dette er nødvendig.

Timebestilling

Bestill time hos Helsfyr Kiropraktor nå.

Plager

Her kan du se alle plagene vi jobber med.

Kontakt oss

Har du spørmål angående våre tjenester?