Skip to main content

Senebetennelse

Senebetennelser, tendinopati eller tendinose som det kalles på fagspråket, er svært utbredt. Sener er sterkt vev som forbinder muskler til benbygningen vår. Overbelastning fra repetitiv belastning eller traumer vil kunne skade vevet og dermed skape irritasjon. Ubehag, smerte, men også hevelse rundt senen er symptomer som kan oppleves. Skuldre, albuer, håndledd og knær er regioner ofte utsatt for senebetennelser. I mange tilfeller vil en irritert nerve fra ryggsøylen eller andre ledd kunne referere smerter langs sener. I en slik situasjon vil også vevet i senen i seg selv bli svekket og dermed mer utsatt for belastninger og skader. Det skaper da en underliggende svakhet i vevet som gjør at selv normal belastning kan bidra til utvikling av irritasjon eller skader.

Vanlige årsaker:

• Nerveirritasjon fra feilstillinger/ subluksasjoner i ryggsøylen

• Biomekanisk irritasjon fra feilstillinger/ subluksasjoner i ulike ledd

• Repetitiv eller feil belastning

• Traumer og uforutsette bevegelser

• Ugunstige arbeidsposisjoner og oppgaver

• Ernæringsmessige mangler og ubalanser

Undersøkelse:

Ved første konsultasjon gjøres alltid først en grundig og detaljert samtale (sykehistorie). Deretter gjøres en klinisk undersøkelse som inkluderer ortopediske, nevrologiske og funksjonelle tester etter behov. Det er her man får den viktigste informasjonen på hvilken type assistanse pasienten trenger. Hvis samtalen og undersøkelser ikke indikerer en potensiell alvorlig årsak eller skade går man videre med undersøkelser der man kjenner etter funksjonelle feil, som kalles subluksasjoner. Ved senebetennelser det viktig å undersøke senen og området som er påvirket men også potensiell referert nerveirritasjon fra ryggsøylen. En nerveirritasjon vil påvirke både vevets integritet og styrke, men også dets evne til å lege seg selv innenifra. Før en eventuell kiropraktisk korreksjon vil oftest også en røntgenundersøkelse ofte gjøres. Dette er for å utelukke skade, sykdom og misdannelser samt gi verdifull informasjon leddenes tilstand og nøyaktige posisjon. Dette gir en kvalitetssikring på vår kiropraktiske behandling.

Ved mistanke om rupturer eller omfattende skade vil du også bli henvist ut for videre undersøkelser med bildediagnostikk, som MR eller ultralyd.

Behandling:

En kiropraktors jobb er å finne eksakt hvor potensielle feilstillinger/subluksasjoner sitter og korrigere de tilbake presist og forsiktig med hendene. Ved å korrigere disse vil normal funksjon gjenopprettes og potensielt press på nerver, brusk og sener vil fjernes. Dette vil legge til rette for at kroppen kan lege seg selv så raskt og presist som mulig. Selve bevegelsen er en kort, presis, lett, men hurtig bevegelse. Meget sjelden vil dette være ubehagelig eller smertefullt, men siden det er en rask bevegelse kan det føles noe overraskende.

Etter normalisering av eventuelle feilstillinger/subluksasjoner vil råd om rehabilitering og forbygging bli gitt. Dette for å bidra til stabilitet og forebygge framtidige plager. I noen tilfeller vil kiropraktisk behandling i samarbeid med massører eller fysioterapeuter være nødvendig. Du vil da bli anbefalt en samarbeidende terapeut tilpasset ditt behov.

Timebestilling

Bestill time hos Helsfyr Kiropraktor nå.

Plager

Her kan du se alle plagene vi jobber med.

Kontakt oss

Har du spørmål angående våre tjenester?