Skip to main content

Knesmerter

I Norge rapporterer 10% av menn og 15% av kvinner å ha hatt kneplager med over 3 måneders varighet det siste året. Kneskader er også blant de hyppigst rapporterte idrettsskadene i dag. Statistisk sett øker hyppigheten av kneplager med alder, men flater ut rundt 50 år. Knærne våre er store ledd som er under relativt store belastninger. Det er flere strukturer her som kan skades og forårsake smerter: leddbånd, korsbånd, menisk og slimposer. Omkringliggende sener og muskulatur som bidrar til stabilitet og funksjon kan også utsettes for stress eller traumer som kan gi irritasjon. Selv om skader som rupturer på sener, leddbånd og menisk forekommer er det minst like vanlig at plagene kommer fra en ledd dysfunksjon i selve kneet, bekkenet eller ankelen. I andre tilfeller vil nevrologisk irritasjon og referert smerte til knær kunne komme fra ryggsøylen eller bekkenleddene (Iliosacralleddene) Ofte vil diagnoser som Runners knee, Jumpers knee, Osgood Schlatters, menisk og leddbånds rupturer komme fra samme underliggende mekanisme: feil funksjon av kneledd og andre deler som påvirker kombinert med for stor ytre belastning.

Vanlige årsaker:

  • Ledd dysfunksjon/subluksasjon av kne og ankel/fot
  • Referert smerte via nerver fra ryggsøylen eller bekkenledd
  • Muskulær overbelastning eller strekkskader
  • Rupturer i leddbånd, menisk eller korsbånd
  • Slitasje og degenerative forandringer

Undersøkelse:

Ved første konsultasjon gjøres alltid først en grundig og detaljert samtale (sykehistorie). Deretter gjøres en klinisk undersøkelse som inkluderer ortopediske og nevrologiske tester etter behov. Det er her man får den viktigste informasjonen på hvilken type assistanse pasienten trenger. Hvis samtalen og tidlige undersøkelser ikke indikerer en potensiell alvorlig årsak eller skade går man videre med undersøkelser der man kjenner etter dysfunksjonelle ledd skapt av feilstillinger, som kalles subluksasjoner. Ved kneplager er det viktig å undersøke selve kneet, men også andre regioner som påvirker kneets funksjon. Her er spesielt bekken og ankelfunksjon relevant. Til slutt vil også en røntgenundersøkelse gjøres ved behov. Dette er for å utelukke skade, sykdom og misdannelser samt gi verdifull informasjon leddenes tilstand og nøyaktige posisjon. Dette gir en kvalitetssikring på vår kiropraktiske behandling.

Ved behov vil du også bli henvist ut for videre undersøkelser med bildediagnostikk, som MR eller til spesialist.

Behandling:

En kiropraktors jobb er å finne eksakt hvor potensielle feilstillinger/ subluksasjoner sitter og korrigere de tilbake presist og forsiktig med hendene. Ved å korrigere disse vil normal funksjon gjenopprettes og potensielt press på nerver, brusk og muskulatur vil fjernes. Dette vil legge til rette for at kroppen kan lege seg selv så raskt og presist som mulig. Selve bevegelsen er en kort, presis, lett, men hurtig bevegelse. Meget sjelden vil dette være ubehagelig eller smertefullt, men siden det er en rask bevegelse kan det føles noe overraskende.

Etter normalisering av eventuelle dysfunksjoner i korsrygg, bekken, knær og ankler vil råd om rehabilitering og forebygging bli gitt. Dette for å bidra til stabilitet og forebygge framtidige plager. I noen tilfeller vil ytterligere rehabilitering hos fysioterapeut være nødvendig etter at normal funksjon er gjenopprettet. Du vil da bli henvist videre når det er behov for dette.

Timebestilling

Bestill time hos Helsfyr Kiropraktor nå.

Plager

Her kan du se alle plagene vi jobber med.

Kontakt oss

Har du spørmål angående våre tjenester?