Skip to main content

Ankel

Ankelskader

Ankelleddet er et hengselsledd og består hovedsaklig av skinnbenet (Tibia), leggbenet (Fibula) og vristbenet (Talus). Det er her kroppsvekten overføres fra skinnbenet til vristbenet og fordeler kraften ut i fotens mange ledd. Rundt disse leddene har vi ligamenter eller bånd som stabiliserer. Det sender også signaler via nervesystemet til hjernen om leddenes eksakte posisjon. Dette er det vi kaller propriosepsjon. Denne funksjonen gjør at hjernen til enhver tid vet hvor foten er og koordinerer bevegelse samt stabilitet. Ankelleddets konstruksjon tillater oss å føre foten opp, ned, sidebevegelse og rotasjon.

Skader ved ankelen oppstår gjerne ved en rask bevegelse eller traume. Dette vil oftest være ved et overtråkk hvor foten vris innover, såkalt inversjon. 40% av skader i idretter som fotball og håndball kommer fra denne skademekanismen. I noen tilfeller kan det også komme med repetitiv, feil eller tung belastning av denne regionen.

Så det ovenfornevnte er de vanligste mekanismene for traumer og belastninger av ankelen, men det vil i mange tilfeller også allerede eksistere underliggende feilstillinger av ledd som skaper en dysfunksjon, såkalte subluksasjoner. En dysfunksjon av ankelen eller foten gjør at regionens ledd, sener, nerver og vev allerede er under belastning. Enhver ekstra ytre belastning kan da bli dråpen som får begeret til å renne over og skade kan lettere oppstå.

I tillegg til viktigheten av lokal normal funksjon av ankel og fot vil også ryggens funksjon ha stor påvirkning på ankelens funksjon, stabilitet og legeprosess etter en eventuell skade. Herfra sender nervesystemet impulser og informasjon som koordinerer ledd, muskler, sener og blodomløp i ankelen.

Undersøkelse og behandling

Vår oppgave som kiropraktorer er å identifisere eventuelle feilstillinger/subluksasjoner i ankel, fot og rygg. En slik situasjon kan som nevnt påvirke ankelens bevegelse og nervetilførsel. Når eventuelle subluksasjoner er korrigert og normal funksjon er gjenopprettet er tid en viktig faktor. Legeprosessen, som alle prosesser, krever ofte tid til å gjøre sitt.

Vår filosofi er at med optimal leddfunksjon og nervetilførsel har kroppen forhold som gjør at den kan lege seg selv fra innsiden. Dette vil da skje så raskt og riktig som mulig. I denne prosessen vil du også bli gitt råd om rehabilitering og øvelser som bidrar til stabilitet og funksjon. Ved større skader som rupturer og brudd vil du bli henvist ut til bildediagnostikk, lege eller ortoped etter behov.

Timebestilling

Bestill time hos Helsfyr Kiropraktor nå.

Plager

Her kan du se alle plagene vi jobber med.

Kontakt oss

Har du spørmål angående våre tjenester?